Mellékhatás

Majdnem minden gyógyszernek van mellékhatása, még a bomlásterméküknek is lehet. Ha előfordul, hogy bizonyos szereknek nincs, az erősen megkérdőjelezhető, hogy használ-e egyáltalán.

Néha bizony vállalni kell a komoly mellékhatást is, mert a ma ismert szerek közül néha csak ez mentheti meg a beteg életét. A rosszindulatú daganatok ellen használatos gyógyszer (gyógymód) mellékhatása pl a haj kihullása, ami ugyan zavarhatja a beteget, de akár életet is menthet.

Ember és ember között is van gyógyszerhatásbeli különbség, hiszen nincs két ugyanolyan ember, ahogy két ugyanolyan szervezet sincs, vagyis nagy különbségek vannak az immunrendszer átalakítási működése közben.

Ha valaki nem az előírt adagban viszi be szervezetébe a gyógyszert, hanem jóval magasabb mennyiségben, annak fokozotabb mellékhatásokkal kell számolnia. Előfordul, hogy a gyógyító dózis alkalmazásakor is megjelennek a mellékhatások, ekkor a beteg gyógyszertűrő képessége csökkent az adott szerre.

Az egyik közismert mellékhatás: gyógyszerallergia. Az immunrendszerünk működése közben bizonyos anyagok ellen védekezik, melyeket nem ismer, így őrzi meg egyediségét. Ennek hatására létrehoz az immunrendszer egyfajta védekező mechanizmust az idegen anyag ellen, melyet aztán kilök szervezetünkből, heves reakció kíséretével.

Az allergia nem feltétlenül a gyógyszer első alkalmazásakor keletkezik. Általában a gyógyszerek egyszerű szerkezetűek a természeti anyagokhoz képest, azonban megesik, hogy a szer vérfehérjékhez is kapcsolódik, ezért létrejön az allergiás reakciós anyag.

Egy hozzászólás ehhez: “Mellékhatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük